15 Aralık 2009 Salı

TÜRKİYEDE FİLATELİ

Cumhuriyetin ilanından önceki ve sonraki dönemlerde ülkemizde çeşitli defalar filatelik kulüp veya dernek kurma girişimleri olmuştur. 1925 yılında Samsun'da kurulan Türkiye Pul ve Kartpostal Mübadele Kulübü ile 1935 yılında Ankara'da kurulan Türkiye Filatelik Kulübü, nizamnamesi olan ve resmi başvuru yapılarak kurulmuş ilk pul kulüpleridir. Bu girişimler çok kısa süreli olmuş ve bir süre sonra bu kulüpler kapanmıştır.


1948 yılında İstanbul'da, çok kısıtlı imkanlarla İstanbul Filatelistler Derneği kurulmuş ve uzun yıllar ülkemizin tek filateli derneği olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu kurulmadan önce 1956 -1958 arasında Türkiye'yi Milletlerarası Filateli Federasyonu'nda (Federation İnternationale de Philatelie- F.I.P) İstanbul Filatelistler Derneği temsil etmiştir.

1950'li yılların sonlarında ülkemizde kurulan filateli derneklerinin sayısı 25'i bulmuştur. Bu dernekleri bir çatı altında toplama ve işbirliği sağlama gereksinimi beraberinde bir federasyon kurma düşüncesini de getirmiş ve 1962 yılında Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF) kurulmuştur. Bugün 8’i TFDF’ye bağlı olmak üzere 10 filateli derneği mevcuttur.


Posta pullarının basımı ve satışı 5584 sayılı Posta Kanunu ile Kurumumuza verilmiştir. Kurumumuz kendisine verilen bu yetkiyi kullanarak her yıl sürekli posta pulları, resmi posta pulları ve anma pulları tedavüle çıkarmaktadır.

Ülkemizde PTT Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılmakta olan posta pulları, Filateli Servisi Yönetmeliği hükümlerine göre değerli kağıtlar kapsamına girmektedir.

DEĞERLİ KAĞITLAR: Resmi ve sürekli posta pulları, anma pulları, anma blokları, ek değerli pullar, uçak pulları, posta kartları, ilkgün ve özel gün damgalı zarflar, maksimum kartlar, kapsamında pul ve filatelik zarf bulunan poşetler, portföy, karne pulları ve frama pulları olarak tanımlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder