15 Aralık 2009 Salı

FİLATELİ NEDİR

Pul koleksiyonculuğunun tüm dünyada kabul edilmiş adı “filateli”dir (İng. philately, Fr. philatélie). Pul koleksiyonculuğu ise posta pulları ve bununla ilgili postadan geçmiş normal, taahhütlü, iadeli taahhütlü zarf, gazete gönderi bandı, antiye, hava mektubu, posta damgaları ve benzeri filatelik materyali belli bir plan çerçevesinde bir araya toplamaktır. Pul koleksiyoncularına verilen isim “filatelist”tir (İng. philatelist, Fr. philatéliste). İlk koleksiyonculuk düşüncesi de postada kullanılan pulları toplayarak tabakayı tamamlama şeklinde doğmuştur. Bu uğraş daha sonra, pullar fazlalaştıkça farklı pulları toplama, daha da ilerleyen süreçte posta ile ilgili birinci dereceden materyalleri toplamaya dönüşmüştür.
Filateli kelimesi pulun icadından yıllar sonra, 1865 yılında Fransız koleksiyoncu Georges Herpin tarafından bulunmuş ve Le Collectionneur de timbres-postes (Vol. 1, 15 Kasım 1864) adlı dergide ilk kez tarafından zikredilmiştir. Bu sözcük bütün dünyada benimsenerek o zamandan bu zamana kullanılmıştır. Filateli sözcüğü eski Yunanca kökenli "philos (sevgi)" ve "atelia (vergiden bağışıklık)" sözcüklerinin bir araya getirilmesi ile türetilmiştir. Pulun ilk kullanım amacı itibariyle, posta bedelinin gönderici tarafından ödenmesinde önceden ödeme yapmayı sağladığı göz önüne alındığında bu yeni kelimenin isabetli olduğu görülmektedir. Posta ile ilgili koleksiyon ögesi haline gelmiş ürünler de genel itibariyle “filatelik materyal” olarak adlandırılmaktadır.
Pullar günümüzde sadece posta ücretlerinin ödenmesi amacıyla değil, aynı zamanda koleksiyonculuk amacıyla da basılmaktadır. Filateli sadece bir eğlence aracı sayılamayacak kadar önemlidir. Posta pulları, bir ülkenin kültürünün yaygınlaşmasında ve tanıtımının yapılmasında olumlu etkilere sahip olmakla birlikte birer elçi görevini de yürütmektedirler.


Günümüzde milyonlarca pul koleksiyoncusu vardır. Özellikle Avrupa ve Amerika’da filateli yaygın ve çeşitlenmiş bir hobi dalıdır.
PUL KOLEKSİYONCULUĞUNUN KAZANDIRDIKLARI

Okul çağındaki öğrencilerin pul koleksiyonculuğu sayesinde düzen, özen, disiplin, temizlik, dikkat, tasarruf , insan ve tabiat sevgisi, araştırma alışkanlığı kazandıkları tüm dünyada geçerli bir olgudur. Ayrıca filateli ile kazanılan uluslararası arkadaşlıklar ve edinilen yeni çevrelerle yapılan bilgi alışverişi sayesinde güçlü ve seviyeli dostluklar kurulmaktadır.
Dünyayı pasaportsuz dolaşan, kültür elçisi pullar sayesinde kendi ülkeniz ve diğer tüm dünya ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültürü, önemli insanları, doğa, hayvanlar alemi, vb. sayısız konuda faydalı bilgiler kazanabilirsiniz.
Pul koleksiyonculuğu sizi araştırma yapmaya ve yaptığınız her işte daha titiz olmaya sevk eder.

1 yorum: