27 Aralık 2009 Pazar

SURA (KABURGA DOLMASI)

Bizim ege bölgemizde özellikle Manisa-Akhisarda hemen hemen herkes kurbanda muhakkak yapar bu yemeği. yapımı ve pişirmesi biraz zahmetlide olsa yemeside bir o kadar lezzetli güzel olur.
        Şimdi size bu özel yemeğin tarifini yazayım.
Eğer kurbanda suralık et ayıracaksanız kuzunun sağ ön kolunu kaburgasıyla birlikte ve kaburgada delik kesik yapmadan  ayırmalınız .
eğer kasapdan alacaksanız kasabınıza önceden sipariş verip kolu kaburga ile birlikte almalısınız.
önce etimizin  kaburga kısmını deri altı eti ile kaburga kemikleri arasını açıp bir cep olşturmalıyız.sonra  iç pilavımızı hazırlayalım.

İÇ PİLAV MALZEMELERİ

1,5 su bardağı pirinç
dolmalık fıstık
kuş üzümü
karabiber
150 gr kuzu yada tavuk cigeri
tuz,su,salça,zeytin yağı

YAPILIŞI

Bir tencerede yarım fincan kadar zeytinyağında dolmalık fıstıklarımızı pembeleşene kadar kavuralım küçük küçük dogradığımız ciğerleri de tencereye alalım ve biraz soteleyelim,sonra yıkayıp sıcak suda kabarttığımız pirincide ekleyip bir bardak sıcak su ve tuz  ekleyip iç pilavımızı hazırlayalım. pilav tam pişmeyecek biraz sert kalacak.pilavımızı soğutalım ve içerisine önceden ıslatıp kabarttığımız kuş üzümlerinide katıp birazda karabiber serpip etde açtığımız cebe sıkı olmayacak şekilde dolduralım ve cebin ağzını ip ile dikelim.üzerine bir çaybardağı sıcak suda erittiğimiz iki çorba kaşığı salçayı sürelim. suramızı büyükçe ve derince bir tepsiye alıp etin yarısına gelecek kadar su dolduralım.
        Hazırladımız surayı tercihan odunlu  mahalle fırınında yada evimizdeki firinda altını üstünü nar gibi kızartıp (yaklaşık 2-2,5 saat kadar )eş dost davet edip afiyetle yiyelim.  bu dolma 10-15 kişiliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder