27 Ekim 2009 Salı

MELKİ KAVURMASI







Sonbahar yağmurlarının yağmasından sonra yaşanan sıcak havalar bizim çam mantarı yada melki dediğimiz bazı yörelerde kanlıca mantarı olarak bilinen mantarların çıkmasına zemin hazırladı ve bu günlerde yöremizdeki çarşı ve pazarlarda çokça bulunmaya başladı.



Asıl zevkli tarafı kırlarda ormanlarda arayıp bulmak olmasına rağmen hazır çarşıya gelmiş bu canım melkileri almadan geçmek olmazdı heralde bende öyle yaptım .şimdi size yöremizde yapılan birkaç pişirme şeklini vermek istiyorum.



Öncelikle yeni toplanmış fazla yeşermemiş olan melkileri sap kısımlarından ayırıp güzelce birkaç su yıkayıp temizledikden sonra azami çay tabağı büyüklüğünde ve düzgün olanlarını ayırıp daha büyük olanları ve sap kısımlarını küçük küçük doğrayalım .bir tencereye doğradığımız mantarları ve bütün olarak bıraktığımız küçük mantarları koyup üzerine çıkıncaya kadar su koyup 10-15 dakika kadar haşlayalım .sonra haşladığımız mantarları süzelim ve bütün mantarları kızarmak için ayıralım.



tavaya 2 adet soğan doğrayıp zeytinyağında biraz soteledikden sonra haşlamış olduğumuz küçük doğranmış mantarlarıda koyup mantarlar yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika kadar kavuralım sonra üzerine kuşbaşı doğradığımız 2 adet dometesi ve bir miktar tuz ilave edip 5 dakika kadar daha kavuralım melki kavurmamız hazır.


Bir ikinci yöntemde ayırdığımız bütün mantarları una bulayıp zeytin yağında iki tarafınıda kızartarak tadına doyulmayan bir lezzet yakalayabilirsiniz.



Bir üçüncü yöntemde külbastı.mantar külbastı için şekli düzgün ve azami çay tabağı büyüklüğünde olan melkileri güzelce yıkadıkdan sonra tuz serperek mangalda veya kor ateşde közleyerekde çok lezzetli oluyor .Bu mevsimde çokça bulunan bu doğal mantarları bolca yemenizi tavsiye ederim ancak yenilebilir mantar ile zehirli mantarları ayıt etmek uzmanlık işi olduğundan mantarları çok iyi tanımıyorsanız kendiniz toplamayıp ,çarşıdan pazardan uzmanların topladıkları mantarları alıp yemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder