28 Ağustos 2009 Cuma

KAVUN'UN FAYDALARI


Bugün size komşu ilçemiz ve benimde ekmek paramı kazandığım günümün yarısının geçtiği KIRKAĞAÇ'ın dünyaca ünlü meyvesi KAVUN'u ve onun faydaları anlatmak istiyorum.
Kavun, B vitamini, brom ve iyot içeriyor, sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor.
Ama hazmı karpuza göre daha güç.
Bir de şeker oranı fazla. Ölçüyü kaçırmadan tüketmek gerekiyor.
Açık sarı renkli Bal gibi tatlı Kırkağaç kavunu iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alıyor.
Cildi kuru olanlar için 1 ölçü süt, 1 ölçü kavun suyu ve 1 ölçü su ile hazırlanan karışım, iyi sonuç veriyor. Meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanarak, hem lezzetinden hem de besin değerinden yararlanabilirsiniz.
KAVUNUN İYİ GELDİĞİ HASTALIKLAR
Kavun kansere meydan okuyor!
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden kavun, yüksek miktarda A vitamini içeriyor. Ayrıca kandaki pıhtılaşmayı ve dolayısıyla da damardaki tıkanmayı engelleyen çok önemli etkileri bulunuyor. Kavun protein bakımından fakir; şeker, vitamin ve mineraller bakımından ise zengin bir meyve. Kanseri önleyebilen maddeler yönünden çok faydalı ve birçok kanser türüne karşı bedeni savunuyor. Ancak içerdiği şeker miktarı nedeniyle, şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

-A ve B vitaminleri ile Brom ve İyod gibi mineraller kavunda bolca bulunur.
-Kanı temizler,cildi taze tutar,sinirleri sakinleştirir,uyku getirir,bol idrar söktürür.Böbrekleri temizler,taş ve kum varsa döker.
-Kanı;üre,üreasidi ve zehirlerden temizler.
-Gut hastalığına,romatizma,verem,kansızlık,hemoroid ve kabızlığa iyidir.
-Yüzeysel yanıklarda bir dilim kavun koyarsanız yanmayı ve acıyı azaltır.
-Şeker hastalarına,ülserlilere,tansiyonu olanlara,hazımsızlık çekenlere kavun zararlıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder