1 Mayıs 2009 Cuma

ZEYTİNİN FAYDALARI




Zeytin; su, protein, yağ, selüloz, fosfor, kükürt, kalsiyum, klor, demir, bakır,A,C,E vitaminlerinden meydana gelmiştir. 100 gr zeytinde 224 kalori vardır. Zeytinin yanı sıra zeytinyağı da E vitaminin kaynağını oluşturmaktadır. Zeytinyağı, kalori değerinin yüksek olması yanı sıra; meyve suyu gibi natürel tüketilebilen tek yağ olma özelliği ve kendisine has renk, koku, tat ve aromasıyla insan beslenmesinde çok önemli bir konuma sahiptir. Tarih boyun-


ca sağlığın korunmasında ve hastalıklara karşı kullanılmıştır. Safra kesesi hastalıklarında, sindirim organlarının normal çalışmasında, şişkinliklerin giderilmesi, raşitizm hastalığı ve saç dökülmesinde haricen kullanılmıştır. Zeytinyağı ayrıca pişiklerde, mide-bağırsak hastalıklarında, kabızlıkta, el ve yüz çatlaklarının iyileştirilmesinde kullanılır. Kemik yapısı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Kalp sağlığı açısından da en uygun yağdır. Kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltır. Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitini azaltarak gastrite karşı koruyucu rol oynar.Safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikleri nedeni ile safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur. Zeytinyağı aynı zamanda dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltır.





-Zeytinyağlarının insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır.
-Kandaki HLD dediğimiz iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır.
-LDL kolestrolü temizler.
-Yağların içinde hazmedilmesi en kolay olan olduğu için sindirim kolaylığı sağlar.
-Çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır.
-E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma ve doku yenileme özelliği taşır.
-Kireçlenmeyi önlemede büyük rol oynar.
-Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.
-Zeytinyağı unutkanlığı önler : Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde çoğunlukla zeytin-yağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde hatırlama oranının diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder